Alexandra Hotel   ****
Πλαίσια, Νομός Ιωαννίνων. Τηλ. 26590-22008
email : info@alexandraplaisiahotel.gr


Το πρωινό μας

Μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή να το απολαύσετε  στον προαύλιο χώρο με θέα την κεντρική πλατεία του χωριού καθώς και το Ξεροβούνι και τα Τζουμέρκα.

Το πρωινό έχει έντονο το άρωμα της Ηπείρου. Όλα τα υλικά από τα οποία παρασκευάζονται τα διάφορα εδέσματα προέρχονται από την γύρω περιοχή. Από τα πιο απλά όπως το γάλα, το μέλι, τις μαρμελάδες, τα αυγά, τα τυριά, τα αλλαντικά, μέχρι τα πιο σύνθετα όπως είναι οι πίττες και τα γλυκά του κουταλιού,.  Η περιοχή της Ηπείρου φημίζεται για τα τυριά της και τα γιαούρτια. Η Φέτα, το Κεφαλοτύρι, η Κεφαλογραβιέρα και το Γαλοτύρι είναι μερικά από τα πιο γνωστά τυριά.

Οι πίτες παρασκευάζονται από μας με μεράκι και φροντίδα γιατί αντιπροσωπεύουν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της τοπικής Γιαννιώτικης κουζίνας. Είναι μια παράδοση αιώνων που διατηρήθηκε για πολλούς λόγους: Τα βασικά υλικά υπάρχουν σε αφθονία, δεν έχουν υψηλό κόστος και είναι προσιτά στον καθένα. Ο τρόπος παρασκευής είναι απλός και γρήγορος. Η πίτα όταν είναι έτοιμη είναι μια γευστική απόλαυση, ενώ τα αγνά φυσικά υλικά σε συνδυασμό καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από θρεπτικές απαιτήσεις.

Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο και γενικότερα γύρω από το χωριό έχει πλούσια βλάστηση.  Ανάμεσα στα διάφορα φυτά μπορεί να βρει κανείς Τσάι,  Χαμομήλι και Μέντα. Τα συλλέγουμε από τη φύση και τα προσφέρουμε στο πρωινό μας. 

Το ξενοδοχείο μας έχει πιστοποίηση "Ελληνικό Πρωινό".

Το "Ελληνικό Πρωινό" είναι ένα πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος



Στο πρωινό μας θα βρείτε:
Φρέσκο ψωμί (ζυμωτό με προζύμι δικής μας παραγωγής), πολύσπορο σε μικρά φορμάκια, και ποικιλία τυριών με κύριο εκπρόσωπο την φέτα για την οποία φημίζεται η Ήπειρος. Επίσης στα τυριά περιλαμβάνονται το κεφαλοτύρι η κεφαλογραβιέρα και το γαλοτύρι.
Υπάρχει γιαούρτι και βούτυρο.
Αλλαντικά,
 Αυγά βραστά, αυγόφετες, αυγό μάτι, στραπατσάδα (αυγο-τυρι φετα-πιπερια-ντομάτα)
Ποικιλία από πίτες που περιλαμβάνουν την Μπατσαριά, την Ζυμαρόπιτα, την Τυρόπιτα, την Μακαρονόπιτα, την Κοτόπιτα, τις Τηγανίτες με τυρί ή με μέλι και ζάχαρι, τις Ελαιόπιτες τα Τυροριγανάκια, και τα Τυροντοματάκια.
Τραχανάς
Μέλι
Μαρμελάδες (Κράνο, Βατόμουρο, Κυδώνι, Φράουλα, Ροδάκινο, Βερίκοκο) Γλυκά κουταλιού (Κεράσι, Καρύδι, Νεραντζολέμονο, Κυδώνι, Κίτρο)
Κουλουράκια πορτοκαλιού
Κέικ σοκολάτας, πορτοκαλιού
Φρούτα εποχής - φρουτοσαλάτες Χυμοί
Καφές Ελληνικός, Τσάι, Χαμομήλι και Μέντα από την περιοχή μας.

Πώς παρασκευάζουμε την μπατσαριά

Η μπατσαριά είναι μια απο τις πολλές πίτες που φτιάχνονται απο πάρα πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.

Χρησιμοποιούμε τα παρακάτω υλικά:

Λάπαθα, Πράσα, Μπαζιά, Μαϊντανό, , Άνιθο, 5-6 κρεμμυδάκια, 2 σκόρδα, Σπανάκι ( 2 ματσάκια), Τσουκνίδια, Αλάτι, Λάδι, 300gr φέτα τυρί, Αλεύρι καλαμποκίσιο (3 φλυτζάνια), Γάλα ( 2 φλυτζάνια) και 1 αυγό.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα κόβουμε ψιλά και ρίχνουμε σ' αυτά αλάτι, λάδι, αλεύρι και το τυρί. Ετοιμάζουμε το χυλό: ανακατεύουμε γάλα με καλαμποκάλευρο και ένα αυγό χτυπημένο. Αφού λαδώσουμε το ταψί ρίχνουμε το μισό χυλό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα μαζί τα χόρτα και μετά από πάνω πάλι χυλό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Η παρασκευή της ζυμαρόπιτας

Η ζυμαρόπιτα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες πίτες της Ηπείρου που χαρακτηρίζεται από τα αγνά, φτηνά και θρεπτικά υλικά της. Ταυτόχρονα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της.

Υλικά:

2 αυγά, 1 γιαούρτι αγελάδος, 1/4 ποτήρια λάδι,τυρί φέτα, 2 ποτήρια νερό, 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και το νερό. Βάζουμε το αλεύρι και τέλος τη φέτα